Specializirano pohištvo

Nekateri kosi pohištva se dobro obnesejo v različnih vlogah, prav tako nekatera okolja tolerirajo zelo raznoliko pohištvo. Bolj pogosto pa je tako, da je treba za določen namen izbrati posebno pohištvo. Nekateri kosi so zelo specializirani, na primer zobozdravniški stol, ki pa ga le izjemoma lahko štejemo pod pohištvo. A tudi mnogi drugi kosi so v veliki meri prilagojeni določenemu namenu in se bodo dobro obnesli le v pravem okolju. Tako je na primer pisarniško pohištvo, pa tudi barski stoli in mize sodijo med specializirano pohištvo, s katerim se pogosto srečamo.

Sodobno pisarniško pohištvo je močno prilagojeno svojemu namenu. Ergonomsko oblikovani stoli so optimalno zasnovani za dolgotrajno sedenje, mize pa ponujajo odlične pogoje za nemoteno delo. Dober primer so recimo nastavljive mize, ki omogočajo nastavitev po višini in naklonu. Tudi vsi pisarniški stoli so seveda zelo prilagodljivi. Drugo pisarniško pohištvo služi predvsem temu, da naredi delo še bolj učinkovito, ter olajša vsakdanje dolgotrajno sedenje na delovnem mestu.

Omenili smo tudi barsko opremo, ki v mnogih primerih predstavlja še večji izziv pri izbiri kot pisarniška. Barski stoli in mize imajo nalogo, da gostom ustvarijo prijetno izkušnjo med uživanjem hrane in pijače, a tu se izkažejo tudi nekatere druge zahteve, ki jim mora ta prema zadoščati. Izstopa na primer higieničnost in enostavnost čiščenja, pogosto pa tudi možnost zlaganja, učinkovitega pospravljanja in preprostega prestavljanja. V končni fazi pa morajo biti barski stoli in mize robustne zgradbe, da brez težav preživijo tudi kakšen močnejši udarec ali padec. Za piko na i pa morajo biti še privlačno oblikovani!