Avto-moto

Servis avtomobila

Redni servisi avtomobila so lahko ključnega pomena, saj se lahko napako odpravi preden pride do naslednje napake. Pomembno je, da avto redno vzdržujemo in skrbimo za  njegovo pravilno delovanje.

Redni servis vozila pomeni menjavo motornega olja in oljnega filtra, potrebno pa je zamenjati oziroma preveriti še hladilno tekočino, zavore, zavorno tekočino, zračni filter, filter kabine, tekočino za servo volan, vzmetenje, krmilni sistem,…

Servis avtomobila

Najpogosteje se menjava različne filtre in tekočine, ki so tudi precej pomembni za delovanje avtomobila. Menjava oljnega filtra je zelo priporočljiva vsakič, ko menjamo tudi olje. Zračni filter v avtu je namenjen čiščenju umazanije in smeti v zraku. Preverite tudi filter goriva, ki iz goriva odstranjuje nečistoče. Na obrabo teh elementov v avtu lahko vpliva kilometrina, način vožnje, vrsta in kakovost filtrov ter tip vozila.

Poleg olja je pomembna tudi količina hladilne tekočine, le ta pa preprečuje pregrevanje motorja in drugih komponent, motor pa ščiti pred zmrzovanjem.

Težo avtomobila pa nosijo gume oziroma pnevmatike. Med preverjanjem se lahko ugotovi premalo napolnjeno pnevmatiko, kar pa pomeni, da je zaviranje slabše. Če se dolgo časa vozite s premajhnim tlakom v pnevmatikah lahko to povzroči hitrejšo obrabo profila. Poveča se tudi poraba goriva in zmanjša stabilnost vozila.