Preklic javne dražbe

Tako se veselimo, da se bomo kaj kmalu udeležili javne dražbe in da bomo imeli odlično priložnost nakupa. Da bo čim manj interesentov in bomo mogoče prav mi srečnež, ki bo domov odšel kot kupec. Pa vendar, aktualnost dražbe se lahko hitro spremeni. Kaj to pomeni? To pomeni, da je dražba že bila razpisana, objavljena in znana, pa vendar je mogoče celo v zadnjem trenutku bila preklicana. Zato je dobro, da se vedno o aktualnosti javne dražbe pozanimamo tudi predno se nanjo odpravimo. Namreč, javne dražbe se lahko prekličejo iz različnih vzrokov. Kar pa ne pomeni, da vržemo puško v koruzo in se nad dražbami razočaramo. Mogoče pa bo kaj kmalu znova na voljo enak predmet, pomembno je samo,da pravočasno se na dražbe odzivamo, kar pa vključuje predhodno zanimanje in spremljanje aktualnih dražb.

Kar je dobro je to, da četudi je dražba bila preklicana, da se lahko še ponovi. Ta podatek običajno izvemo potem naknadno, zaradi česar je dobro vedno spremljati javne dražbe in aktualnost teh. Zato, da česa ne zamudimo.

Zakaj je bila preklicana dražba, pa je možnih več razlogov. Morebiti je dolžnik poravnal svoj dolg in tako njegov predmet ni več predmet dražbe. Mogoče pa je prišlo le do določene spremembe pri prodaji, morebiti pa so bile kakšne napake v postopku prodaje na dražbi, ipd. Razlogov je lahko pravzaprav veliko in ti nas običajno niti ne zanimajo – ampak nas zanima to, ali se bo dražba ponovila. To pa ne moremo vedeti, če ne bomo spremljali.

Četudi seveda nismo navdušeni nad preklicom dražbe, pa se lahko tolažimo s tem, da ima vse svoj vzrok in namen in kakšen namen je imel preklic, se nam lahko hitro izkaže ali pa nikoli. Kakorkoli, na dražbe je potrebno biti pozoren in jih spremljati, predvsem pa nenehno spremljati njihovo aktualnost in morebiten preklic, če smo se je želeli udeležiti.