Kam shraniti večje količine peciva?

Pecivo običajno precej hitro pojemo, pravzaprav je večinoma najboljše prav takrat, ko je še toplo iz pečice. Seveda pa se pogosto zgodi, da pripravimo večje količine peciva in ga želimo trajno shraniti. Kako se lotiti tega opravila, da se pecivo ne pokvari? Možnosti je več, prava rešitev pa je odvisna od tega, za kakšno pecivo pravzaprav gre.

Vakumsko pakiranje peciva

Vakumske vrečke so v mnogih primerih odlična rešitev za trajno shranjevanje raznih živil. Pri pecivu sicer ni vedno tako, je pa čisto možno, da bo v določenih primerih ravno vakumiranje najboljša izbira.

Za vakumiranje so primerne različne vrste peciva. Res pa je, da vseh ni mogoče strpati v vakumske vrečke in bo pogosto bolje uporabiti vakumske posode ali druge izdelke, namenjene temu namenu. Na srečo je izbire dovolj – pogosto so na voljo kompleti, v katerih dobimo vakumski aparat skupaj s pestro zbirko vrečk in posod. To je za pecivo odlično, saj običajne vakumske vrečke ne dopuščajo dovolj prostora za večje kose peciva, poleg tega se v procesu vakumiranja stisnejo.

Za vakumiranje so primerne različne vrste peciva, ne pa vse. Zelo uspešno je tovrstno shranjevanje pri kremnih rezinah, pitah in zavitkih, tortah … V vakumske vrečke in posode pa lahko seveda shranimo tudi posamezne sestavine, na primer marmelado ali razne druge nadeve ter ostale sestavine.

Posebna embalaža za pecivo

Za pecivo seveda obstaja tudi posebej prilagojena embalaža, ki omogoča varno in trajno shranjevanje večjih količin peciva. Najbolj znana embalaža za pecivo je verjetno škatla za piškote ali za torte, so pa na voljo še razni drugi namenski izdelki. Škatla za piškote se na primer zelo dobro obnese za shranjevanje piškotov, pa tudi drugega peciva. Na ta način lahko embalaža za pecivo ohranja svežino tudi brez vakumiranja ali drugačnega obdelovanja, je pa to seveda primerno le za določene vrste peciva.