Pohištvo v sodobni pisarni

Čeprav je ostala vloga pisarne skozi čas precej nespremenjena, je podoba danes bistveno drugačna. Že to, da so večino opreme in materiala nadomestili računalniki, prispeva k veliko bolj minimalističnemu izgledu sodobne pisarne, k takšnemu vtisu pa seveda pripomore tudi namensko oblikovanje in elegantno pohištvo. Ključni kos pohištva je v funkcionalnem smislu še vedno pisarniški stol, ki skozi čas prav tako redno spreminja podobo, najdemo pa v pisarni še mnoge druge zanimive elemente, na primer tudi barske mize in drugo pohištvo, ki ni tipično pisarniško.

Tudi vsak pisarniški stol ni enak. V mislih imamo seveda predvsem stole, ki jih uporabljajo zaposleni pri vsakdanjem delu, a znotraj pisarne potrebujemo še kar nekaj različnih stolov za druge funkcije. En primer so konferenčni stoli, ki morajo biti prilagojeni za drugačno nalogo. Kot posebno vrsto stola pa lahko omenimo še direktorski stol, čeprav gre tu pravzaprav za pisarniški stol oziroma njegov funkcionalni ekvivalent v višjem kakovostnem razredu. Nekatere pisarne imajo še stole za obiskovalce oziroma poslovne partnerje, pa tudi druge stole in klopi, ki pridejo prav v različnih situacijah.

Barske mize so domiselna popestritev pisarne, ki ni le prostor za neprekinjeno delo. Vedno bolj moderne so sproščeno oblikovane pisarne, kjer sproščeno poteka tudi vsakdanje delo. To pomeni, da mora biti na voljo kotiček za pavzo. Tam barske mize poskrbijo za funkcionalnost, hkrati pa popestrijo podobo pisarne. K takšni mizi seveda spadajo ustrezni stoli, mnoge pisarne pa imajo kar povsem opremljene male kuhinje ali drugo opremo v kotičku za oddih.