Domiselni in uporabni stanovanjski prostori

V stanovanju nikoli ni preveč prostora in vsekakor je pametno vsak kotiček povsem izkoristiti. Škoda bi bilo prostor pustiti neizkoriščen, a to se vseeno pogosto dogaja. Poglejmo na primer podstrešja, ki v mnogih primerih služijo le odlaganju stare krame, čeprav nudijo zelo primeren prostor tudi za razširitev stanovanja. Mansarda je odlična ideja za tiste, ki bi radi izkoristili celotno prostornino hiše. Pravzaprav gre za zelo priljubljeno opcijo, ki predstavlja pravi modni trend. Z nekaj truda je možno podstrešje preurediti v čudovit bivalni prostor.

Veliko je seveda odvisno od lastnosti prostora, predvsem od dimenzij. Ne pozabimo, da nekaj prostora vzameta toplotna in zvočna izolacija ter druge prilagoditve, ki pridejo v poštev, če želimo podstrešje spremeniti v bivalni prostor. Toplotna in zvočna izolacija se sicer večinoma elegantno vgradita v medzidne prostore in ne zahtevata veliko prostora, a vsekakor bodo morale biti stene nekoliko širše, kot bi bile, če se za izolacijo ne bi zmenili. Mansarda je seveda omejena še z višino in naklonom stropa, kar je prav tako pomemben dejavnik – v nekaterih primerih ureditev bivalnega prostora pod streho zaradi tega sploh ne pride v poštev. Če je na voljo le meter višine, bo prostor zelo težko uporabljati.

Če se iz podstrešja oblikuje mansarda, je treba poskrbeti, da je prostor res primeren za bivanje. Skladišče stare krame ne zahteva posebnih pogojev, medtem ko je za prijetno bivanje v prostoru ključna toplotna in zvočna izolacija ter drugi dejavniki, za katere je treba pravočasno in učinkovito poskrbeti. Rezultat je domiseln in uporaben stanovanjski prostor.