Naravni materiali v gradbeništvu

Tudi pri sodobnih stavbah so naravni materiali izjemno cenjeni, pravzaprav postajajo vedno bolj priljubljeni. Sodobni izdelki so namreč zelo dovršeni, tako da funkcionalne razlike med materiali ne igrajo nujno odločilne vloge, v nekaterih primerih pa imajo prav naravni materiali v tem oziru celo prednost. Splača se torej premisliti, ali pridejo v poštev tudi naravne rešitve – te so pogosto zelo posrečene tudi pri izdelavi elementov, ki prenašajo največje obremenitve.

Naravna strešna kritina

Streha ima zelo pomembno nalogo, zato ne smemo sklepati kompromisov pri izbiri kritine. V poštev pride strešna kritina Creaton, ki navdušuje z različnimi odlikami in prednostmi, preseneti pa z dejstvom, da gre za kritino iz naravnih materialov. To je namreč glinena kritina, ki do potankosti izkorišča prednosti tega naravnega materiala. Strešna kritina Creaton je seveda sodoben in zelo dovršen izdelek, ki bo svoje delo brezhibno opravil. Vloga gline je nezanemarljiva, prav tako pa si zaslužijo pohvale tudi inovacije, ki omogočajo kar najboljši izkoristek materiala in zagotavljajo odličen učinek tudi pri dolgoročni uporabi. Morda bi si mislili, da glina ni tako vzdržljiva in se nanjo ne moremo zanesti, a strešna kritina Creaton ima kar 50-letno garancijo in bo brez težav preživela še veliko več kot to.

Naravni okenski okviri

Tudi pri oknih imamo na izbiro vrsto naravnih in umetnih materialov. Dobro znana možnost so lesena okna, ki pa jih vse bolj nadomeščajo PVC okna in druge izvedbe. Vsekakor pa so lesena okna še vedno ena izmed priljubljenih možnosti, tako da se splača premisliti, ali pridejo v poštev. Načeloma so vsestransko uporabna v stanovanjskih objektih, nekaj težav je le pri izdelavi kakšnih večjih oken ali kompleksnejših oblik okenskih okvirov. Lesena okna prinašajo neprekosljivo estetsko vrednost, poleg tega pa so sodobni leseni profili zelo dovršeni in imajo odlične funkcionalne lastnosti, omogočajo pasivno zračenje in zagotavljajo prepričljivo toplotno in zvočno izolacijo.