Cena in kakovost pri gradbenih materialih

Pri gradnji se pogosto soočamo z relativno visokimi stroški, zato ni čudno, da želimo kakšen evro tudi prihraniti. To lahko storimo s premišljeno izbiro gradbenih materialov, ki so nekoliko cenejši, a vseeno ponujajo zadovoljivo kakovost in imajo druge odlike, ki zagotavljajo dolgoročno zadovoljstvo. Ugoden kompromis lahko najdemo pri praktično vseh elementih in materialih.

Strešne kritine

Za dobrobit celotne stavbe je odgovorna kakovostna strešna kritina, cena zato ne sme biti edini dejavnik, ki bi vplival na izbiro materiala. A vseeno imamo na voljo različne opcije, ki ponujajo zadovoljstvo po različnih cenah. Predvsem ločimo razne umetne materiale ter nekatere naravne materiale, iz katerih je prav tako lahko izdelana dobra strešna kritina. Cena je nadalje odvisna tudi od izvedbe, saj so kritine zelo raznovrstne in material nima vedno glavne besede pri tem, kakšen bo končni znesek nakupa.

Upoštevajmo seveda tudi to, da stroškov ne prinaša le sama strešna kritina, cena mora vključevati tudi polaganje kritine, pravzaprav moramo pomisliti še na vse opravke, ki jih imamo pri gradnji ostrešja. 

Okna

Pri oknih so razmisleki o kakovosti in ceni materialov še bolj očitni. Na voljo imamo namreč nekaj možnosti, med katerimi lahko izbiramo brez pomislekov. Z vidika razmerja med kakovostjo in ceno je najboljša izbira PVC okno, ki pa ni vedno ustrezna opcija – PVC okno se ponaša z odlično ceno in prepričljivimi funkcionalnimi lastnostmi, je pa v zahtevnih razmerah bolje premisliti o drugih opcijah, ki jih še imamo na voljo. Med razpoložljivimi materiali najdemo predvsem aluminij in les, tako da ima PVC okno kar nekaj alternativ, ki jih lahko izberemo. Za aluminij se bodo odločili tisti, ki potrebujejo nekoliko bolj vzdržljivo opremo in so pripravljeni zanjo odšteti več denarja, lesena okna pa cenijo tisti, ki iščejo estetsko dovršeno opremo. Seveda je to zelo poenostavljen pregled, upoštevati moramo še mnoge druge dejavnike.