Montaža prezračevalnega sistema z rekuperacijo

Prezračevalni sistemi so danes stalnica v vseh novogradnjah, čedalje več pa se dodajajo tudi starejšim zgradbam ob adaptacijah in prenovah. Prednost kvalitetnih avtomatskih prezračevalnih sistemov je kvaliteten zrak v stavbi skozi vse leto, brez, da bi bilo potrebno odpirati okna. Prezračevalni sistem z rekuperacijo je še dodatna nadgradnja prezračevalnih sistemov, ki zagotavlja vračanje toplote iz odvodnega zraka nazaj v stavbo. Zato je tovrstni sistem idealna rešitev za vse visoko tehnološke pasivne hiše, seveda pa tudi za običajne gradnje, saj omogoča toplotni prihranek ne glede na stopnjo izolacije same hiše.

Za postavitev vseh prezračevalnih sistemov pri novogradnjah je zelo pomembno, da se že pred začetkom gradnje vriše predvidene koridorje za montažo potrebnih elementov prezračevanja. Največji delež adaptacij zasedajo cevi za prezračevanje, ki so debele nekje od 15 do 20 cm. Cevi je potrebno speljati v vse bivalne prostore, kamor se nato dovaja svež zrak. Odvodne cevi za prezračevanje pa segajo od rekuperatorja do vseh delovnih prostorov, kot je na primer kopalnica, pralnica, kuhinja in delavnica. V teh prostorih se pri hišnih opravilih nabira največ vlage, ki jo je smiselno kar se da hitro odvesti ven iz notranjosti. Zato je prezračevalni sistem z rekuperacijo idealen tudi za direktni priklop nape, saj je v samem rekuperatorju poskrbljeno tudi za odvod kondenza.

Standardi, ki jih dosega prezračevalni sistem z rekuperacijo, so zelo zahtevni in gledajo na vse vidike kakovosti zraka v stanovanju. Pri dovodu zraka gre ta najprej skozi poseben biološki filter, ki preprečuje, da bi skupaj z zrakom v notranje prostore prišli tudi alergeni in prašni delci. Tudi sistemske cevi za prezračevanje so najvišje kakovosti z ustreznimi antistatičnimi in antibakterijskimi certifikati, tako da ni nevarnosti, da bi se v njih pojavila gojišča bakterij in plesni. Cevi so poleg tega tudi inherentno izolirane, saj imajo stene iz 15 mm debele izolativne plastične mase, tako da ne prihaja do nepotrebnih toplotnih izgub.