Izbira pnevmatik za zimske razmere

Prav menjava gum je en izmed najpogostejših razlogov, zaradi katerih obiščemo avtoservis. Problem pa je v tem, da je na izbiro veliko število različnih modelov pnevmatik, hkrati pa gre za zelo pomembno odločitev, ki lahko v končni fazi odloča celo med življenjem in smrtjo. Če so pnevmatike zimske, se morajo seveda dobro obnašati tudi na snegu in ledu, medtem ko pri izbiri letnih gum takšnih težav običajno ni.

Lastnosti zimskih pnevmatik

Da ne bodo izbrane pnevmatike zimske razmere presenetile, moramo izbrati model, ki je pripravljen prav na takšne izzive. Odlične vozne lastnosti na snegu in ledu seveda obljubljajo vsi proizvajalci, pa tudi avtoservis bo znal priporočiti določene izdelke. A to še ne pomeni, da imajo prav te pnevmatike zimske lastnosti, zaradi katerih jih je pametno izbrati. Bolje se je posvetiti testom in rezultatom, ki preverjajo konkretne lastnosti različnih pnevmatik.

Pri testih se preverjajo tako vozne lastnosti kot nekatere druge lastnosti, ki v končni fazi odločajo o ustreznosti izbire pnevmatik. Velik poudarek je na vožnji po mokri cesti, pri čemer je treba pozornost posvetiti predvsem vodljivosti in učinkovitosti zaviranja. Enako velja tudi za vožnjo po snegu in ledu, pri tem pa pride še toliko bolj v poštev oprijem, ki ga ponuja pnevmatika. Med lastnostmi, ki se pogosto nekoliko zapostavljajo, sta na primer poraba goriva in glasnost pnevmatike, pa tudi obraba oziroma življenjska doba.

Dober avtoservis bo znal svetovati, odločitev pa potrdijo še opravljeni testi. V končni fazi o izbiri gotovo odloča tudi cena – razlike so lahko velike, a prav tako se lahko zelo razlikujejo tudi lastnosti pnevmatik.