Glavna naloga vsakega stola

Mnogi stoli se dandanes oglašujejo kot ergonomski stoli, in med temi je vsekakor veliko takšnih, ki so res posebej izdelani po ergonomskih standardih. Presenetljivo je le to, da nekateri stoli še vedno niso tako oblikovani. Velik del ponudbe še vedno predstavljajo stoli, ki so sicer morda udobni in funkcionalni, a zaradi svoje oblike niso primerni za dolgoročno uporabo. Še posebej je to izrazito pri stolih, ki jih pogosto in dlje časa uporabljamo – to so na primer pisarniški stoli ali stoli za jedilnico.

Glavna naloga vsakega stola je vsekakor ta, da zagotavlja prijetno sedenje. In glede na to, da stole običajno kupujemo z mislijo na dolgoletno uporabo, morajo prijetno sedenje zagotavljati skozi ves ta čas. Ergonomski stoli so zato edina smiselna izbira za tiste, ki se odločajo za nakup novega pohištva. Ne le za te, temveč tudi za tiste, ki še uporabljajo neprimerne stole. Če so na primer stoli za jedilnico neprimerno oblikovani, jih je vsekakor smiselno nadomestiti z ergonomski oblikovanimi različicami.

Ergonomski stoli se pogosto že na videz ločijo od drugih. Večinoma nimajo posebej bogato oblazinjenih površin, temveč udobje zagotavljajo z izbiro sodobnih materialov in premišljeno postavitvijo elementov v prilagojen ergonomski dizajn. Ni pa nujno, da so razlike opazne. V nekaterih primerih je pomembno, da stol ni posebej vpadljiv oziroma da se sklada z drugo opremo. Stoli za jedilnico morajo biti na primer na pogled nevtralni, skladni z mizo in drugo opremo. Tudi takšni stoli so lahko ergonomski, če so seveda načrtno tako oblikovani.