Vodovodne inštalacije za ogrevanje

Poznamo več vrst vodovodnih sistemov, med katerimi je večina takšnih, na katere je treba misliti že ob gradnji zgradbe. Tudi sicer je načrtovanje novogradnje vedno najboljši čas za sprejemanje kakršnih koli odločitev glede vodovodnih del. Nekatera opravila sicer lahko opravimo tudi naknadno z minimalnimi posegi. Za vodovodna dela pri izdelavi sistema ogrevanja velja oboje – dobro je za ta poskrbeti že pri gradnji, lahko pa se izvedejo tudi v končanih prostorih, če se na primer odločimo za menjavo ogrevanja.

Kateri sistemi ogrevanja zahtevajo vodovodna dela?

Vodovodne inštalacije so najbolj relevantne za talno ogrevanje, če se pri tem odločimo za ogrevanje z vodo. Pri talnem in stenskem ogrevanju imamo sicer na voljo tudi električne možnosti, ki seveda ne potrebujejo vodovodnih cevi. A ker je ogrevanje z vodo za večje površine običajno najugodnejša možnost, zahteva talno ogrevanje polaganje vodovodnih cevi pod pohodno površino prostorov. Ker se takšni sistemi vgrajujejo neposredno pod pohodno površino, ne zahtevajo posebej obsežnih gradbenih posegov. Veliko je sicer odvisno od tega, kakšen je obstoječi tlak in kakšno pohodno površino želimo imeti, a načeloma je talno ogrevanje primerno tako za ploščice in keramiko kot za parket in druge vrste površin.

Vodovodne inštalacije pri vgradnji sistema talnega gretja niso posebej zahtevne, je pa treba poskrbeti za to, da so cevi enakomerno razporejene po celotni površini ter stabilno nameščene. Seveda je ključnega pomena tudi to, da je cel sistem dobro neprepustno povezan, v nekaterih primerih pa lahko nekaj težav povzročajo dodatna opravila, na primer povezava sistema s termostatom.