Ugodna cena sodobnih projektorjev

Ko kupujemo nov videoprojektor, smo pogosto pripravljeni skleniti nekatere kompromise in morda spregledati prednosti sodobnih naprav, saj s tem lahko prihranimo kar nekaj denarja. Novi projektorji so namreč precej dragi, običajno tudi čez 1000 evrov, kar je za marsikoga investicija, ki si je ne more privoščiti, vsaj ne za osebno rabo. Z izbiro starejših modelov, ki se še vedno prodajajo, se cena zniža, a s tem veliko izgubimo. Sodoben LED projektor namreč v primerjavi s starimi projektorji prinaša številne prednosti, ki brez težav upravičijo višjo ceno – ta se pravzaprav izkaže za ugodno!

Stroški vzdrževanja

Čeprav je začetna investicija za LED projektor višja, so stroški delovanja na dolgi rok bistveno nižji. Tak projektor namreč ne uporablja klasičnih žarnic, ki povzročajo preglavice vseh vrst, predvsem pa imajo relativno kratko življenjsko dobo. Medtem ko klasične žarnice delujejo le nekaj tisoč ur, bo LED osvetlitev videoprojektor brez težav poganjala več deset tisoč ur. Žarnice je treba pogosto menjati, cena za nove pa je močno zasoljena in pogosto že blizu cene, ki bi jo odšteli za nov projektor. Pri različici z LED osvetlitvijo teh težav ni, torej je zadovoljstvo na dolgi rok v tem primeru nedvomno veliko bolj gotovo.

Varčnost delovanja

Če se omejimo le na ceno, moramo upoštevati še varčnost delovanja. LED projektor je bistveno bolj varčen z električno energijo kot klasični projektorji. LED osvetlitev je znana prav po tem, da porabi zelo malo električne energije, medtem ko za klasični videoprojektor na žarnice velja povsem nasprotno. Jasno je torej, kaj bodo izbrali tisti, ki ne želijo biti preveč razsipni v tem oziru.