Sodobne rešitve na področju dentalne medicine

Prav na področju dentalne medicine je moč v zadnjih letih opaziti velik napredek. Ni nujno, da gre za kakšne revolucionarne novosti, lahko mislimo tudi na dovršene izdelke, ki so danes bistveno bolj prepričljivi kot nekoč. Veliko razliko recimo naredijo tanke injekcijske igle za lokalno anestezijo ter fini svedri, še bolj dovršeni pa so izdelki, ki se dejansko nameščajo v ustno votlino.

Med temi si omembe najprej zaslužijo zobni vsadki. Pri teh gre izpostaviti napredek na področju sodobnih kompozitnih materialov, ki zagotavljajo zelo dober učinek tovrstnih dentalnih rešitev. Sodobni vsadki so zelo prijazni do telesa in ne povzročajo reakcij ali zavračanja pri namestitvi v čeljust, hkrati pa so zelo trdni in zanesljivi, tako da lahko brezhibno opravljajo svoje delo tudi pod večjimi obremenitvami. Kakovostni zobni vsadki so pravo čudo, ki lahko reši marsikatero zahtevno situacijo pri popravilu ali nadomeščanju zob. Seveda so se skladno z vsadki razvile tudi tehnike, ki se uporabljajo za namestitev teh izdelkov, kot tudi protetični izdelki, ki vsadke dopolnjujejo. Tako so zobni vsadki vedno le del celovite rešitve, ki lahko ponudi presenetljiv učinek tudi pri zelo poškodovanih ali celo povsem manjkajočih zob.

Vedno bolj elegantni in učinkoviti postajajo tudi izdelki pri ortodontih. Včasih je bilo treba uporabljati velike in nerodne aparate, danes lahko enak ali kar boljši učinek zagotovi kar nevidni zobni aparat Invisalign. To je prozorna opornica, ki se oblikuje na podlagi postavitve zob in želenega končnega učinka. Invisalign deluje s stalno obremenitvijo zob in trajno poravnava celotno zobovje. Opornice so izdelane tako, da ponujajo kar najboljši učinek – delujejo sicer počasi, a zato toliko bolj zanesljivo in z odličnim končnim rezultatom. Po kakšnem letu ali dveh lahko Invisalign ponudi brezhibno urejeno zobovje, tudi če v izhodišču začnemo z zelo neugodno razporeditvijo. Ortodontske storitve so dandanes gotovo zelo prepričljive.