Raznovrstni epoksi tlaki

Pri tlakovanju imamo na voljo celo vrsto materialov, ki se med seboj lahko precej razlikujejo. V končni fazi torej dosežemo različne učinke, ki lahko zelo dobro odgovarjajo zahtevam okolja, lahko pa tudi ne. A tudi med različnimi izvedbami tlakov iz istega materiala lahko najdemo nekatere razlike, ki jih je treba upoštevati. Tlakovanje z epoksidno smolo odpira več opcij, s katerimi lahko zadostimo zelo visokim pričakovanjem, zato je pomembno, da se odločimo pravilno.

Med najbolj priljubljenimi opcijami izstopa samorazlivni epoksi tlak. Ta izvedba je namreč zelo vsestranska, poleg tega pa cenovno zelo ugodna glede na to, kakšne odlike ponuja. Odlično se obnese v praktično vsakem okolju, še posebej pogosto pa se uporablja za tlakovanje kakšnih večjih površin, kjer je potrebna posebna odpornost tal. Tako najdemo samorazlivni epoksi tlak v bolnišnicah in šolah, pa tudi v industrijskem okolju. Še vedno gre namreč za zelo zanesljiv, odporen in vzdržljiv tlak, ki bo brez težav skozi dolga leta prenašal hude obremenitve.

Obstajajo tudi izvedbe, ki samorazlivni epoksi tlak prekosijo tako po ceni kot po posameznih odlikah. Cenovno ugodnejši so premazi, ki se uporabljajo za enostaven nanos na beton. Izboljšajo lastnosti podlage in ponujajo osnovno zaščito tal, ne morejo pa sami ponuditi posebnih lastnosti, ki se zahtevajo v bolj obremenjenih okoljih. Za tak učinek je bolje izdelati večplastni tlak, ki ga lahko dobro prilagajamo potrebam. Večplastni epoksi tlaki se lahko zoperstavijo tudi večjim obremenitvam, zato so priljubljena izbira za skladišča, hale, delavnice in podobne industrijske prostore. Poleg tega se na ta način dobro zaščitimo tudi pred raznimi posebnimi vplivi, recimo pred kemičnimi dejavniki. Epoksi tlaki zadržujejo vodo, brez težav preživijo tudi razlitja raznih kemikalij, kar je kot nalašč v kakšnih zahtevnih industrijskih obratih. Veliko prednost pa imajo večplastni epoksi tlaki že s svojimi mehanskimi lastnostmi, ki so prilagojene večjim obremenitvam in hudi obrabi.