Možganska telovadba za otroke

Pri otrocih imamo pogosto opravka z zelo aktivnimi in zvedavimi malčki. Kljub temu se zelo poudarja pomen zdravega in aktivnega življenja, tako da jim telovadba ni tuja. Nekoliko manj poudarka pa je deležna možganska telovadba. Vaje za možgane lahko primerjamo s tistimi, ki služijo razgibavanju, razvoju in krepitvi telesa, lahko pa imajo še pomembnejši učinek. Seveda pa bomo tega lahko opazili le v primeru, da se premišljeno posvetimo aktivnostim, ki so prilagojene za ta namen.

Lahko se odločimo kar za kakšnega izmed programov, ki vključujejo celo vrsto aktivnosti za celostni razvoj otrokovih možganov. To je tako imenovani brain gym za otroke, izvaja pa se lahko na različne načine. Seveda je zelo pomembno, da najdemo dober program, saj so si ti med seboj različni. Ker imamo na voljo zelo raznolike aktivnosti seveda ni vseeno, za katerega se odločimo. Če želimo pričakovati kar se da dober učinek, ki ga bo ponudila možganska telovadba, vaje ne smejo biti prelahke ali pretežke, prav tako morajo biti zabavne oziroma zanimive. Program mora biti zelo dobro prilagojen otrokom – tudi če je kak brain gym za otroke zelo zanimiv in morda pri kakšni skupini ponudi zelo prepričljiv učinek, to še ni zagotovilo, da se bo odlično obnesel pri vseh skupinah. Ravno zato je pametno brain gym za otroke izbrati na podlagi tega, kako dobro je prilagojen program in kaj pravzaprav vključuje tovrstna možganska telovadba. Vaje so pogosto zelo dovršene in povsem prilagojene otrokom, še posebej v programih, ki jih izvajajo usposobljeni in izkušeni izvajalci v sklopu kakšnih večjih projektov.

Po drugi strani pa je seveda pomembno tudi to, da se otrok pri teh aktivnostih dobro počuti. Veliko se da naučiti skozi igro in druženje, zato so ti programi lahko zelo posrečeno oblikovani kot obšolska dejavnost, pri predšolskih otrocih pa kar naravnost kot igra.