Posredniki pri prodaji rabljenih avtomobilov

Prodaja rabljenih vozil je priljubljena možnost v primeru, da imamo odsluženo vozilo, ki je še vedno v voznem stanju, po možnosti pa kar odlično ohranjeno. Tudi za odslužen avto je možno iztržiti kar nekaj denarja, res pa je, da bo treba v prodajo tudi nekaj vložiti – morda ne nujno denarja, gotovo pa časa in truda. Pri tem si lahko na nekatere načine pomagamo, oziroma nam pri tem pomagajo drugi. Pogosto je smiselno v prodajo vključiti posrednika, ki namesto nas prevzame velik delež opravkov.

Posrednik lahko povsem razbremeni prodajalca pri prodaji vozila. V tem primeru gre pravzaprav za kupca, ne toliko za posrednika. To so ponudniki, ki nudijo odkup rabljenih vozil – vozilo dejansko odkupijo, s čemer prodajalca rešijo vsega dodatnega dela. Odkup rabljenih vozil je običajno resda namenjen nadaljnji prodaji, a z vidika izhodiščnega prodajalca je z odkupom celoten postopek že zaključen, saj gre za predajo vozila in prejem denarja. Res pa je, da je interes za odkup rabljenih vozil odvisen tudi od povpraševanja. Posrednik bo vozilo kupil le v primeru, da ima povpraševanja oziroma drug razlog, da si lahko obeta hitro prodajo naprej.

Lahko pa je posrednik čisto običajna vmesna točka med prodajalcem in kupcem. Tudi tu gre lahko za avtomobilske salone in pooblaščene prodajalce, ki imajo v ponudbi posredništvo pri prodaji rabljenih vozil. Povezujejo prodajalce in kupce, čeprav vozila pri tem sami ne odkupijo. Tudi tovrstna prodaja rabljenih vozil ima svoje prednosti in prodajalca močno razbremeni, predvsem pa olajša prodajo s tem, da ponudbo predstavi zainteresirani ciljni publiki.

Pri prodaji avtomobila si seveda lahko pomagamo še z raznimi drugimi vrstami posrednikov. To so lahko spletni in tiskani oglasniki in drugi oglasi, nenazadnje pa tudi osebna prodaja posameznim kupcem. Treba je le presoditi, katera tehnika bo v končni fazi ponudila najboljši uspeh in najboljši izkupiček.