Ponudba avtošol

Šola vožnje pogosto pomeni veliko prelomnico, saj se s pridobitvijo vozniškega izpita življenje lahko bistveno spremeni. Nikakor torej ni vseeno, kje šolanje opravljamo. Dodaten razlog za preudarno izbiro avtošole predstavlja dejstvo, da se usposabljanje kaj lahko zavleče ali zakomplicira, v vsakem primeru pa je dobro takrat imeti ob sebi zanesljive inštruktorje.

Kategorije

Pri izbiri avtošole je ključno to, da sploh ponujajo šolanje za določeno kategorijo. Šola vožnje za običajne voznike pomeni usposabljanje za izpit kategorije B, zato to kategorijo najdemo v večini ponudb. Če želimo izpit za motor, bo treba najti avtošolo, ki nudi usposabljanja v kategorijah z oznako A. Izpit za motor seveda ni edina alternativa – pri izbiri bodo morali biti pozorni tudi tisti, ki želijo prevažati potnike ali tovor.

Cena

Šola vožnje je običajno povezana z znatnimi stroški. Pri izbiri avtošole, pri kateri bomo opravljali usposabljanje, zato cena ni zanemarljiva. Večino stroškov predstavlja praktično usposabljanje, pri katerem se naredijo največje razlike med ponudniki. Ker za pridobitev izpita običajno potrebujemo minimalno 20 ur, pogosto pa še več, se pozna že razlika enega ali dveh evrov na uro. Treba je tudi upoštevati, da različne kategorije prinašajo različne stroške. Izpit za motor je na primer bistveno dražji kot za avto, saj je ena ura praktičnega usposabljanja lahko tudi 10 € dražja.

Pri izračunu končnih stroškov moramo seveda upoštevati še stroške vseh drugih obveznosti, ki kandidata čakajo na poti do vozniškega izpita. Tečaj in preizkus znanja CPP, tečaj prve pomoči, pridobitev zdravniškega spričevala, nato pa še tečaj varne vožnje in delavnica o varnosti v prometu.