Najcenejše toplotne črpalke

Pri izbiri ogrevalnega sistema običajno ne smemo gledati na ceno. Raje se osredotočimo na tiste lastnosti, ki dejansko vplivajo na to, kako bomo z opremo zadovoljni in kakšen učinek nam ta lahko ponudi. Vseeno pa je gotovo tudi cena en izmed relevantnih dejavnikov, ki odločajo o končni izkušnji. S tega vidika imamo med toplotnimi črpalkami nekatere zelo privlačne opcije.

Če pogledamo za toplotne črpalke cenik, bomo opazili zelo velike razlike med različnimi izvedbami črpalk. Sama cena naprav morda ni tako razgibana, osnovna oprema stane približno isto, so pa velike razlike pri zunanjih enotah, ki se tudi dejansko zelo razlikujejo. Toplotna črpalka zrak zrak recimo zahteva le enostavno zunanjo enoto, ki je cenovno ugodna in je ni težko namestiti na prosto. Črpalke zemlja zrak oziroma zemlja voda potrebujejo podzemne kolektorje, ki so dražji, poleg tega pričakujemo stroške z izkopom in polaganjem kolektorjev. Najdražji je za toplotne črpalke cenik pri izvedbah voda voda, ki zahtevajo vrtanje do podtalnice in ureditev sistema za dvosmerno izmenjavo vode. Tako se med najcenejše izvedbe jasno uvršča toplotna črpalka zrak zrak, predvsem na račun enostavne zasnove in montaže.

Pozorni pa moramo biti na to, da se ne omejimo le na takojšnje stroške. V tem primeru imajo vse toplotne črpalke cenik, ki v primerjavi z alternativnimi ogrevalnimi sistemi ni zelo ugoden. Bolj relevanten je podatek o stroških na dolgi rok, pri tem se toplotne črpalke bistveno bolje izkažejo. Toplotna črpalka zrak zrak v tem oziru nima velikih prednosti pred drugimi izvedbami toplotnih črpalk, pravzaprav jo druge opcije prekašajo, če potrebujemo zmogljivo in zanesljivo ogrevanje. V vsakem primeru pa je toplotna črpalka prava izbira za tiste, ki ciljajo predvsem na varčno in ugodno ogrevanje na dolgi rok, saj se v tem oziru s toplotnimi črpalkami ne morejo primerjati niti varčni električni ogrevalni sistemi.