Kmetijska mehanizacija za lastno obdelovanje zemlje

V današnjem času je postalo lastno obdelovanje zemlje in pridelovanje prvovrstne hrane zelo pomembno za zdravo življenje. Kdor si želi pridelovati lastno hrano s pomočjo poljedeljstva pa gotovo rabi vsaj nekatere naprave kmetijske mehanizacije. Če želimo obdelati naše kmetijske površine potrebujemo motokultivator, traktor in prikolico.

Kmetijska mehanizacija za pripravo njive za sejanje pšenice je plug za oranje, krožne brane in predsetvenik. Ko so tla pripravljena opravimo sestev s žitno sejalnico in jo v času žetve s kombanjem žanjemo. Kmetijska mehanizacija se uporablja pri obdelavi vinske trte. Trte škropimo s škropilnikom, ko grozdje potrgamo, ga s pomočjo traktorja odpeljemo v klet, kjer ga damo v prešo ter nato v sode da zavre.

Kmetijska mehanizacija je uporabna tudi pri sadjarjih. Sadovnjaki zahtevajo veliko dela in truda. S pomočjo različnih strojev za odbelovanje sadnega drevja, kot so škropilnik, rezalne klešče, prikolica za obiranje sadja, stiskalnica za sadje in mlin za sadje, si olajšamo marsikatero delo. Za vsako kmetijsko panogo imamo posebno kmetijsko mehanizacijo, ki jo kupimo v različnih trgovinah.

Okopalnik za koruzo za hitrejše obdelovanje mlade koruze

Koruza je zelo pomembno in razširjeno živilo. Gojijo jo skoraj po vsem svetu, saj je izjemno hranljiva rastlina. Koruzo uporabljamo v človeški in pa tudi v živalski prehrani. Kmetje po celotni Sloveniji obdelujejo koruzo z različnimi stroji, saj je mehansko obdelovanje hitrejše in bolj zanesljivo.

Okopalnik za koruzo je naprava s katero okopljemo in pognojimo koruzo. Obstaja več različnih vrst okopalnikov za koruzo. Lahko imamo dvo-vrstni okopalnik z dognojevalno napravo. Obstajajo tudi štiri ali šest-vrstni okopalniki za koruzo, ki še hitreje obdelajo kmetijsko površino.

Okopalnik za koruzo preprečuje tudi rast različnih plevelov in nam zmanjša zbitost in trdost zemlje. Preprečuje tudi, da bi iz zemlje izhlapevala voda. Okopalnik za koruzo priključimo na traktor in tako hitro okopljemo mlado koruzo. V kmetijskih trgovinah po Sloveniji in na spletu, lahko kupimo različne okopalnike za koruzo.