Izbira jedilnih stolov

V marsikateri hiši ali stanovanju so prav jedilni stoli tisti, ki so najpogosteje v uporabi. To se sklada z modernimi smernicami, ki vse bolj izključujejo tradicionalno jedilnico in na njeno mesto postavljajo vsestranski prostor, namenjen tako obedovanju kot druženju in preživljanju prostega časa. A tudi če se za mizo usedemo le za kosilo in večerjo, je pametno izbrati prave stole. Zložljivi stoli pač ne bodo igrali te pomembne vloge, saj imajo stoli v jedilnici še kakšno drugo nalogo kot zgolj nudenje prostora za sedenje.

Jedilni stoli kot dekorativni element

Velika jedilna miza s stoli je nedvomno glavni element jedilnice, ki v prostoru dominira tako s funkcionalnega kot z estetskega vidika. Zato nikakor ni vseeno, kakšno opremo izberemo. Če bi za sedenje zagotavljali tudi plastični zložljivi stoli, pa ti gotovo ne bi bili primerni za dekoracijo prostora, ki zahteva nekaj bolj prestižnega. Predvsem jedilnice, opremljene z mizo iz masivnega lesa, morajo biti opremljene tudi s čudovitimi stoli. Pomembno je, da stoli ustrezajo stilu mize, če je le možno naj so izdelani iz enakih materialov. Pogosto stoli spadajo poleg mize že v kompletu, kar je elegantna rešitev za zagotavljanje estetske skladnosti.

Kljub temu, da igrajo jedilni stoli pomembno vlogo v estetskem oziru, gre na prvo mesto postaviti funkcionalnost, kar velja pri praktično vseh kosih pohištva. Stol naj zagotavlja udobje in stabilnost, poleg tega naj ne moti pri jedi ali pogovoru. Morda je pametno imeti v mislih tudi to, kako bo premikanje stolov vplivalo na podlago, še posebej, če je ta občutljiva.