Higrosenzibilno prezračevanje – preprosto za vgradnjo in vzdrževanje

Za higrosenzibilno prezračevanje je značilno, da je precej razširjena oblika prezračevanja, ker je enostavna za vgradnjo pa tudi za vzdrževanje. Obenem se ponaša še z eno izjemno prednostjo, da za svoje delovanje potrebuje le malo električne energije. Tovrstno prezračevanje je namreč priključeno le na ventilator, ki pa je najpogosteje nameščen kar na strehi hiše oziroma objekta.

Higrosenzibilno prezračevanje je vrsta kontroliranega prisilnega prezračevanja. Gradbinci ga uporabljajo pri vgradnji večstanovanjskih stavb. Naložba vanj pa ne predstavlja prav velikega stroška.

Higrosenzibilno prezračevanje omogoča, da se sistem odzove na količino vlage, ki je v nekem prostoru. Ko sistem zazna potrebo po novem svežem zraku, ga dovede preko rozet. Te so vgrajene v zgornji del okenskih okvirjev. Na takšen način se popolnoma nemoteno prezračujejo prostori v objektu.

Rekuperacijavrsta prezračevanja

Lahko rečemo, da je rekuperacija v današnjem času nujna oziroma da je obvezen element prav vsake gradnje. Rekuperacija je pametno prisilno prezračevanje prostora. Ločimo jo na dva glavna tipa. To sta centralna rekuperacija ter lokalna rekuperacija.

Lokalna rekuperacija deluje kot poseben sistem cevi, ki vodijo v samo en centralni prezračevalni sistem. Lokalna pa deluje tako, da se v steno prostora vgradi manjši rekuperator. Ta potem skrbi za prezračevanje.

Za tovrstno prezračevanje je značilno, da omogoča konstantno dovajanje svežega zraka. V zimskem času pa predvsem poskrbi za to, da je izguba toplote čim manjša. Naprava namreč prav tako regulira količino vlage v prostoru. S tem na odličen način preprečuje nastajanje plesni, ki je lahko izjemno nadležna in ne nazadnje tudi nevarna za bivanje.

Rekuperacija je odlična rešitev tudi za vse alergike. Zanjo je namreč značilno, da s pomočjo filtrov preprečuje vdor cvetnega prahu in še ostalih številnih nečistoč, ki so lahko našim očem popolnoma nevidne.

Kako rekuperacija poteka, si lahko natančneje ogledate na spletni strani podjetja, ki vam takšen sistem lahko vgradi po cenovno dostopni ceni.