Drsna vrata v vsakem okolju

Da bodo drsna vrata odlično delovala, morajo imeti zanesljiv in zmogljiv pogon. To velja za vsa vrata, ki se odpirajo in zapirajo na ta način. Najprej pridejo na misel avtomatska vrata v trgovskih centrih in poslovnih prostorih, tam se uporabljajo predvsem mehanizmi s senzorji gibanja, imamo pa med drsnimi vrati še več izvedb, ki jih morda poganjajo drugačni pogoni. Vedno moramo biti pozorni na to, da lahko pogon ponudi kar najboljši učinek pri uporabi.

Pravzaprav je lahko pogon za drsna vrata tudi ročni, kar je v nekaterih primerih zelo posrečena rešitev. To velja predvsem pri drsnih vratih, s katerimi opremimo stanovanjske prostore. S takšnimi vrati bomo verjetno zelo zadovoljni, čeprav ne gre za avtomatska vrata – drsni mehanizem namreč še vedno olajša odpiranje vrat, poleg tega pa prinaša takšen dizajn tudi nekatere druge ključne prednosti, na primer prihranek prostora. Seveda bomo zadovoljni le z vrati, ki imajo brezhibno delujoč drsni mehanizem, saj je pri ročnem odpiranju in zapiranju ta še posebej pomemben. Hitro se pokaže prednost brezhibnega mehanizma, ki se ne zatika in ne škriplje.

Še bolj prepričljiva pa so lahko avtomatska vrata. Spet ni nujno, da ta uporabljamo le v poslovnem okolju, tudi doma si lahko privoščimo takšna vrata, bodisi na senzor bodisi na gumb. Najpogosteje se avtomatska vrata v domačem okolju uporabljajo na dvorišču oziroma dovozu, kjer parkiramo avto. Na ta način imamo dobro zavarovan prehod, ki ga lahko enostavno uporabimo, ko se kam zapeljemo oziroma se pripeljemo spet domov. V tem primeru je najbolje pogon za drsna vrata povezati z daljinskim upravljalnikom, še bolj elegantna rešitev pa je uporaba senzorja, ki prepozna naše vozilo in vrata samodejno odpre. Seveda imajo takšna vrata običajno več možnosti upravljanja. V drugih okoljih se morda uporabljajo drugi pogoni, v vsakem primeru pa je pomembno, da pogon za drsna vrata svoje delo opravlja brezhibno.