Enostavna letna kuhinja

Kuhanje na prostem je predvsem v poletnem času zelo priljubljena dejavnost, ki pa je žal precej omejena z razpoložljivo opremo oziroma infrastrukturo. Tako se te družabne in kulinarične aktivnosti lotimo le izjemoma, morda enkrat ali dvakrat na leto, pa še pri tem imamo obilo skrbi in opravkov z iskanjem primerne opreme in lokacije. Vse to je možno bistveno poenostaviti z izdelavo domače letne kuhinje, cena je namreč dokaj ugodna, prednosti pa izjemno privlačne. Na ta način bomo bistveno pogosteje uživali v družabnih piknikih z družino in prijatelji!

Za tiste najbolj skromne je izdelava letne kuhinje povsem enostavna. Potrebujemo namreč le primerno opremo za kuhanje hrane, to je običajno žar ali gorilnik. Med najbolj priljubljenimi izbirami je plinski žar, ki je nadvse priročen in enostaven za uporabo in pospravljanje, hkrati pa vsestranski, tako da ga lahko uporabljamo tudi v drugih okoljih. Ko ni v uporabi v letni kuhinji, lahko plinski žar na primer uporabljamo v običajni kuhinji, ali pa ga pospravimo. Enako velja za električne žare, ki so pogosto še bolj prenosljivi. To so kompaktni žari, ki se dobro vklopijo v vsako okolje, s tem pa že prinesejo ključno funkcionalnost letne kuhinje. Cena je odvisna od izvedbe žara, nekoliko pa je treba pomisliti še na vir energije – plinski žar potrebuje dovod plina ali plinsko jeklenko, za žar na oglje moramo kupiti oglje, električni žar pa za delovanje seveda izkorišča električno energijo.

Enostavna letna kuhinja je torej poceni in povsem preprosta, jasno pa bo večina uporabnikov želela funkcionalnost nekoliko nadgraditi. Sam žar ali gorilnik še zdaleč ni dovolj za res pravo izkušnjo piknika na prostem. Treba bo dodati še opremo za pripravo hrane, predvsem delovno površino in kuhinjske pripomočke, pa tudi pribor za postrežbo. Če je prostor, vključimo še kuhinjsko korito, morda hladilnik in še kaj. Seveda je za izdelavo takšne letne kuhinje cena nekoliko višja.