Cena spletne strani

Cena je pogosto en izmed pomembnejših dejavnikov pri odločitvi za profesionalno izdelavo spletne strani. To ni prav, saj sama cena še ne pove veliko o tem, kaj lahko od izdelave spletišča pričakujemo, a vseeno ne moremo zanikati, da mnogi naročniki najprej preučijo prav predvidene stroške. Res pa je seveda, da lahko tudi cena izda nekaj o tem, kakšno storitev lahko pričakujemo.

Če je cena spletne strani sumljivo nizka, verjetno ne moremo pričakovati posebej dovršenega spletišča. Običajno gre za enostavno statično spletno stran, na kateri bo težko urejati vsebino in prilagajati funkcionalnosti. Morda pa bo šlo za spletno stran na katerem izmed brezplačnih sistemov za upravljanje vsebin, ki sicer omogočajo nekaj več. V vsakem primeru je to zadostno le za najmanj zahtevne uporabnike, pa še ti bodo verjetno razočarani.

Za izdelavo resne spletne strani bo treba povprašati strokovnjake, ki so nekoliko dražji. Tudi na tem področju pa je cenovni razpon precej širok. Na voljo imamo ugodne ponudbe, ki sicer vključujejo izdelavo kakovostne spletne strani, a v tem primeru cena spletne strani vključuje le to osnovno storitev, dodatno ponudbo pa je treba doplačati. To je primerna rešitev za manj zahtevne naročnike ali pa za tiste, ki imajo kakšne posebne načrte in nameravajo naknadno poiskati še storitve vzdrževanja ali pa posege, kakršna sta spletna optimizacija in oglaševanje.

Celovite ponudbe so lahko precej drage, a ponujajo največ. Vključujejo tako izdelavo spletne strani kot dodatne storitve. Spletna optimizacija je v takšnih paketih običajno vključena že v samem izhodišču, verjetno pa bodo na voljo tudi druge ugodnosti. Poleg tega se je možno pogosto dogovoriti za dolgoročno sodelovanje – spletna optimizacija nenazadnje zahteva veliko časa, da se pokažejo rezultati, poleg tega ne smemo pozabiti na vzdrževanje, osveževanje in posodobitve. Vse to je pomembno, zato se splača izbrati dražje ponudbe, čeprav je cena spletne strani v tem primeru nekoliko višja.