Vplivi na udobje stanovanjskih prostorov

Da bi v svojem stanovanju bivali kar se da udobno, bo treba marsikaj postoriti. Najprej seveda pomislimo na opremo in pohištvo, a v resnici je kakovost bivanja močno odvisna že od razmer v prostorih in okolja, ki odloča o udobju stanovalcev. Zato nato pomislimo na ogrevanje in zračenje, kar pa še vedno ni dovolj – razmišljati je treba širše in začeti pri temeljih, ki postavijo ugodne pogoje za optimizacijo kakovosti bivanja v stanovanjskih prostorih. Začne se že pri zunanjosti zgradbe!

Izolacija

Izjemno pomembna je za prijetno bivanje toplotna izolacija, pa tudi zvočna izolacija sten v stanovanju odloča o tem, kako zadovoljni bomo z bivanjem v hiši. Pravzaprav je lahko zvočna izolacija sten v stanovanju še bolj kritična – toplotno izolacijo lahko do neke mere nadomestimo z učinkovitim ogrevanjem in hlajenjem prostorov, medtem ko prodiranja zvoka iz okolja v stanovanje ne moremo omejiti brez dobre izolacije.

Tako toplotna kot zvočna izolacija sten v stanovanju zagotavljata udobno in prijetno bivanje v stanovanjskih prostorih. Ustvarita osnovne pogoje za kakovostno bivanje, ki jih lahko nato nadgradimo z dodatno opremo za upravljanje okolja v stanovanju.

Vlaga

Drug velik faktor, ki zelo pogosto povzroča slabo voljo pri stanovalcih, je vlaga. S to se borimo na različne načine, začne se pa že tam, kjer težava izvira, torej zunaj. Tu so rešitve tudi najlažje in najcenejše – za napušč cena na primer v začetku izgleda visoka, a je zanemarljiva v primerjavi z ukrepi za razvlaževanje prostorov ali celo za sanacijo zidov. Hkrati pa za napušč cena predstavlja smiselno investicijo z različnih vidikov, saj ne gre le za zaščito pred dežjem.

Da bomo prijetno in udobno bivali v prostorih z ustrezno relativno vlažnostjo, bo treba poskrbeti še za dobro zračenje. Medtem ko je za napušč cena dokaj ugodna, je zračenje s tega vidika še bolj privlačno, saj je lahko zastonj, če znamo ustvariti učinkovit sistem zračenja z okni.