Visokotemperaturna toplotna črpalka

Ogrevanje stanovanjskih prostorov je lahko drago in zahtevno, a ravno zato moramo premišljeno izbrati pravo opremo. Na voljo imamo kar nekaj dobrih opcij, ki se odlično izkažejo v vseh mogočih razmerah. Nekatere prednosti pa pridejo še posebej do izraza, predvsem varčnost na dolgi rok in zmogljivost, ki je nujna za ogrevanje v hladnih zimskih dneh. Prav zmogljivost je lahko šibka točka, če za ogrevanje izberemo kakšne varčne sisteme, pri katerih je prioriteta predvsem nizka poraba energije. Zato moramo vedno paziti na to, da vir energije odgovarja zahtevam grelnih elementov in seveda pričakovanjem uporabnikov. Toplotna črpalka je lahko zelo dobra izbira, a treba se je prepričati, da izberemo črpalko, ki lahko zagotovi zadostno temperaturo ogrevanja.

V visokotemperaturnih sistemih potrebujemo nekoliko višjo temperaturo vode, zato pride v poštev le visokotemperaturna toplotna črpalka. To so posebne izvedbe, ki se ponašajo z dodatno zmogljivostjo. Gre za priljubljeno izbiro, saj se pogosto ogrevamo s toplovodnim sistemom z radiatorji. Ti zahtevajo zelo vročo vodo za učinkovito delovanje, tudi do 80 stopinj Celzija. Takšnim zahtevam ne more ugoditi kar vsaka toplotna črpalka, treba bo izbrati model, ki je posebej prilagojen takšnemu sistemu. Na srečo imamo na voljo dobre rešitve, bodo pa te naprave verjetno nekoliko dražje.

Zamenjava visokotemperaturnega sistema

Včasih je smiselno zamenjati kar celoten sistem, tako da visokotemperaturna toplotna črpalka morda ne bo edina rešitev. Nizkotemperaturni sistemi so veliko bolj učinkoviti in varčni, ponujajo pa tudi prijetnejšo izkušnjo pri uporabi. Resda bo treba verjetno zamenjati velik del toplovodnega omrežja in vgraditi ustrezne grelne elemente, bo pa za tak sistem dobro skrbela tudi nizkotemperaturna toplotna črpalka, kar pomeni nižje stroške na dolgi rok. Posebej priporočljiva je takšna rešitev v novih in dobro izoliranih stavbah, ki so bile že v izhodišču izdelane s tem namenom. Prihranki pri nakupu opreme in dolgoročnem ogrevanju odtehtajo investicijo v gradbena dela.