Tipi vrtnih kosilnic

Kosilnice so praktično najbolj pogosto vrtnarsko orodje. Večina ljudi z vsaj majhnim koščkom travnate površine na svojem vrtu si lasti kosilnico, saj je ta potrebna za ustrezno vzdrževanje trate. Obstaja pa veliko različnih tipov kosilnic, ki se razlikujejo po velikosti, namenu in načinu uporabe. Husqvarna kosilnice ponujajo praktično vse glavne tipe kosilnic za domačo in profesionalno uporabo in jih srečujemo povsod. 

Vrtna kosilnica je najbolj običajen tip kosilnice. Na preprostem kovinskem ali plastičnem ohišju s štirimi kolesi je nameščen motor in pod njim dvokraki rotor, ki ima poleg funkcije košnje še ukrivljene dele lopatic za odsesavanje pokošene trave v koš, pritrjen na zadnji strani. Husqvarna kosilnice za vrtno uporabo upravljamo z ročajem, ki omogoča potiskanje kosilnice v stojni preži, tako da se ni potrebno sklanjati in po nepotrebnem obremenjevati hrbtenice. Praktično vse Husqvarna kosilnice imajo že standardno vgrajen samohodni mehanizem, ki poganja zadnji kolesi in omogoča vožnjo kosilnice brez potiskanja. Tako je košnja veliko bolj enostavna in manj utrudljiva.

Kosilnica na nitko Stihl pa je popolnoma drugačen koncept kosilnice. Tovrstnim napravam pravimo tudi motorna kosa, saj po načinu uporabe spominjajo na ročno koso za košnjo trave, kakršno so uporabljali nekoč. Tako je kosilnica na nitko Stihl primerna predvsem za bolj grobo košnjo ozkih predelov in čiščenje zapleveljenih trat. Nitkarski pogon omogoča brezskrbno uporabo tudi tam, kjer pričakujemo, da bomo naleteli na veliko kamenja ali drugih trdnih ovir med travo. Kosilnica na nitko Stihl je zaradi principa delovanja odporna na tovrstne pripetljaje, ki je tako ne morejo uničiti. Največ se take kosilnice uporabljajo za čiščenje obcestnih predelov, ki se jih kosi le nekajkrat na leto. Pri delu z motorno koso je potrebno biti še posebej previden in vselej nositi zaščitno masko, saj obstaja možnost letečega kamenja, ki lahko poškoduje uporabnika. V praksi se največ uporablja mrežasta maska, ki se na vročem soncu ne zarosi.