Registracija blagovne znamke in prijava patenta

Marsikatero podjetje se srečuje s potrebo po zaščiti svoje intelektualne lastnine, za te postopke pa se zanimajo celo manjša podjetja in samostojni podjetniki. V nekaterih primerih ni težav – registracija blagovne znamke v Sloveniji na primer ne zahteva pretirano kompliciranega postopka, tudi stroški so razmeroma nizki in prilagojeni manjšim podjetnikom. Podobno velja za prijavo patentov, a le v enostavnih primerih.

Registracija blagovne znamke v Sloveniji se lahko zaplete, če želimo zaščito razširiti še na druga geografska področja, ali pa če želimo isto znamko zaščititi v večjem naboru klasifikacijskih razredov. Še ena spremenljivka, ki vpliva na specifike postopka in tudi na stroške, je kolektivna prijava znamke, ki je spet poseben primer. Če želimo znamko registrirati tudi v tujini, je vsekakor pametno, da si pri tem pomagamo s pomočjo pravnega strokovnjaka. Registracija blagovne znamke v Sloveniji lahko elegantno pokrije tudi določene tuje trge, a zahteva nekaj več pozornosti.

Pri patentih se v vsakem primeru priporoča patentni zastopnik. Ne samo takrat, ko želimo zaščito koristiti tudi v tujini ali pa imamo kak posebno kompliciran primer. Patentni zastopnik lahko zelo olajša tudi osnovne postopke, ki pri patentih običajno vseeno zahtevajo nekaj več dela in pozornosti kot pri znamkah. Pri oddaji prijave patenta je treba namreč natančno opredeliti aplikacijo domislice v uporabnem končnem izdelku oziroma pripraviti prototip, na uspešnost prijave pa vplivajo še določene malenkosti, ki se jih vsekakor splača upoštevati, če ne želimo, da se postopek zavleče in prinese dodatne stroške. Patentni zastopnik je najboljša rešitev.