Odstranitev in čiščenje DPF filtra

DPF filter se nahaja v izpušnem sistemu dizelskih vozil. Tam je z zelo dobrim namenom, skrbi namreč za filtriranje trdnih delcev iz izpušnih plinov. Na ta način ujamemo škodljive snovi, ki nastajajo pri nepopolnem izgorevanju dizelskega goriva. Ker DPF filter deluje na mehanskem principu, se lahko zgodi, da se začne mašiti, ko se nanj nabirajo trdni delci, posledično bo potrebno čiščenje, če ne lahko pričakujemo nekatere težave.

Čiščenje DPF filtra lahko opravimo na različne načine. Ena možnost je, da ga očistimo kar s prilagojenim načinom vožnje, bolj priporočljiva opcija pa je gotovo profesionalno čiščenje, ki ponuja bistveno boljše rezultate.

Kako očistiti DPF filter?

DPF filter lahko nekoliko očistimo tako, da vozimo nekaj časa pri visokih obratih v nižji prestavi. S tem stopnjujemo temperaturo motorja in posledično temperaturo izpušnih plinov, naposled se bodo začeli trdni delci, ki mašijo filter, topiti. Na ta način lahko filter hitro očistimo, če nam začne povzročati nepredvidljive težave. Ni pa to trajna rešitev, pomagamo si le toliko, da lahko brez skrbi zapeljemo k mehaniku.

Mehanik bo opravil skrbno odstranitev DPF filtra. Zelo pomembno je, da material pri tem ne uide v okolje. Če želimo odstranitev DPF filtra opraviti sami, je ravno to največji problem, saj je zelo verjetno, da bodo škodljive snovi ušle v okolje. Profesionalni serviserji se dela lotijo s prilagojeno opremo, tako da odstranitev DPF filtra ne predstavlja posebnega tveganja za zdravje ljudi. Poleg tega imajo mehaniki to prednost, da lahko za čiščenje DPF filtra uporabijo posebne naprave, ki delo opravijo bistveno bolje od raznih ročnih pripomočkov. Oprema je povsem prilagojena temu delu in svojo nalogo brezhibno opravi.

Lahko se odločimo tudi za zamenjavo filtra, kar je hitra rešitev z odličnim učinkom. V nekaterih primerih je smiselno izbrati drugačen filter, včasih pa pride v poštev celo popolna odstranitev DPF filtra