Naredil sem izpit za avto, kaj sedaj?

Po pridobitvi vozniškega dovoljenja se lahko novopečeni voznik brezskrbno poda na ceste in se enakopravno vključi v promet. No, ne povsem enakopravno – po pridobitvi vozniškega dovoljenja namreč voznik postane voznik začetnik, kar prinaša določene omejitve in obveznosti. Kaj ta status pomeni in koliko časa traja, seveda pa tudi, katere obveznosti je treba opraviti za pridobitev polnopravnega vozniškega dovoljenja, je dobro vedeti že pravočasno.

Kdo je voznik začetnik?

Status začetnika velja za vsakega voznika, ki je opravil izpit za avto in prvič pridobi vozniško dovoljenje. Običajno začne torej veljati po opravljenem usposabljanju v šoli vožnje in po uspešno opravljeni izpitni vožnji. Takrat se vozniku izda vozniško dovoljenje s statusom začetnika. Ta status velja vsaj dve leti od izdaje dovoljenja, v primeru, da je voznik na ta datum mlajši od 19 let, pa velja status začetnika do dopolnjenega 21. leta.

Kaj mora voznik začetnik še opraviti?

V času trajanja statusa voznika začetnika bo treba obiskati center varne vožnje in tam opraviti dodatno usposabljanje oziroma tečaj. Poleg tega se bo moral novopečeni voznik udeležiti tudi skupinske delavnice o varnosti cestnega prometa in psihosocialnih odnosih med udeleženci cestnega prometa. S tem zadosti pogojem za pridobitev polnopravnega vozniškega dovoljenja.

Pomembno je, da voznik začetnik center varne vožnje obišče pravočasno in vse obveznosti opravi do poteka statusa začetnika, torej v dveh letih po opravljenem izpitu ali do 21. leta starosti. Le tako se izpit za avto pretvori v polnopravno vozniško dovoljenje. Na srečo so redno na voljo usposabljanja varne vožnje – obiščemo lahko poljuben center varne vožnje, tudi skupinske delavnice se pogosto organizirajo kar skladno s tečajem varne vožnje. Še nekaj je treba omeniti – za opravljanje teh obveznosti voznik začetnik že potrebuje nekaj praktičnih izkušenj na cesti, zato jih ne more opraviti takoj po pridobitvi vozniškega dovoljenja. Od tega datuma mora miniti vsaj šest mesecev.