Najboljše toplotne črpalke za ogrevanje

Za ogrevanje se moramo poslužiti zanesljivega in zmogljivega sistema, ki bo lahko brez težav kos tudi kakšnim manj ugodnim okoliščinam, recimo izjemno nizkim temperaturam v zimskih mesecih. Pri tem imamo seveda na boljo različne opcije, v zadnjem času pa so posebej priljubljene toplotne črpalke, ki ponujajo nekatere specifične prednosti in zelo prepričljive odlike. Imamo pa tudi na tem področju več možnosti, tako da je treba poznati različne opcije in znati izbrati najboljšo.

Najboljšo kombinacijo odlik praviloma ponuja toplotna črpalka zemlja voda, ki se dobro znajde v praktično vseh okoliščinah. Gre za napravo, ki pridobiva energijo iz zemlje, uporablja pa jo za ogrevanje vode. To pomeni, da je uporabna v toplovodnih sistemih, predvsem v radiatorskih sistemih in talnem gretju. Je pa toplotna črpalka zemlja voda dovolj prilagodljiva, da jo lahko dobro izkoristimo tudi v kombinaciji z nekaterimi drugimi grelnimi telesi. Pomembno je predvsem to, da lahko oprema zagotovi primerno ogreto vodo, in to pri čim nižji porabi električne energije. Prav tako ima toplotna črpalka zemlja voda prepričljivo odliko v svoji zmogljivosti, predvsem v primerjavi s črpalkami zrak voda. V zemlji je namreč dovolj nakopičene energije, da lahko tudi v hladnih zimskih dneh pričakujemo povsem zanesljivo delovanje ogrevalnega sistema. To pomeni, da smo lahko pri uporabi takšne črpalke povsem brezskrbni, niti nepričakovane nizke temperature nas ne bodo vrgle iz tira.

Toplotne črpalke za ogrevanje so pri svojem delovanju, predvsem pri izkoristku na dolgi rok, seveda odvisne tudi od drugih dejavnikov. Ne moremo pričakovati, da bodo dobro delovale, če nimamo ustrezno urejene izolacije ali pa če ne uporabljamo dovolj zmogljive črpalke. Prav tako moramo izbiro toplotne črpalke za ogrevanje podrediti obstoječim hišnim sistemom, v nasprotnem primeru lahko že ob nakupu in vgradnji opreme pričakujemo velike stroške. V vsakem primeru pa se splača pri nakupu in uporabi toplotne črpalke ciljati predvsem na dolgoročni prihranek, ne na nižje stroške ob nakupu.