Kuhinjska oprema za enkratno uporabo

Čeprav pri izbiri kuhinjske opreme večinoma gledamo prav na to, da bodo pripomočki uporabni čim dlje, so nekateri kosi namenjeni le enkratni uporabi. To je zelo pomembno predvsem v gostinskih lokalih in prodajalnah s hrano, kjer brez primernih higienskih praks ne moremo pričakovati uspeha. A tudi doma se poslužujemo mnogih takšnih izdelkov, včasih se tega niti ne zavedamo.

Dober primer je recimo alu folija, ki jo imamo doma gotovo v vsakem trenutku pri roki. Gre za zelo vsestranski pripomoček, ki se uporablja za razna pakiranja. Predvsem je uporabna za pakiranje živil in jedi, saj lahko na ta način varno shranimo praktično karkoli. Zavijemo si sendvič za malico ali pa ohranjamo svežino živil v hladilniku. V vsakem primeru pa velja, da je alu folija namenjena enkratni uporabi – resda jo pogosto uporabljamo večkrat, če večkrat pospravimo isto zadevo, a posebej trajna ta folija pač ni. To je primer opreme, ki se izkaže za zelo uporabno, čeprav služi enkratni uporabi. Alu folija mora biti gotovo na voljo v vsakem domačem gospodinjstvu, kot tudi v vseh gostinskih lokalih in drugih obratih, kjer se dela s hrano.

Še bolj značilen kos opreme te vrste pa so rokavice za enkratno uporabo. To so prepoznavne rokavice iz porozne plastične mase, ki se uporabljajo večinoma v pekarnah za rokovanje s kruhom in pecivi, na voljo pa so tudi v samopostrežnih prodajalnah s sadjem in zelenjavo. Pravzaprav rokavice za enkratno uporabo najdemo v zelo različnih okoljih, ki morda s kuhinjo in hrano niti nimajo veze. Poleg tega ne govorimo le o pozornih rokavicah za rokovanje s pekovskimi izdelki, temveč tudi o običajnih rokavicah iz lateksa ali drugih umetnih mas, ki se uporabljajo pri čiščenju – tudi to so rokavice za enkratno uporabo, ki pridejo še kako prav tako v domačem gospodinjstvu kot v profesionalnem gostinskem obratu.