Kateri defibrilator izbrati?

Na voljo so različni defibrilatorji, ki se med seboj do neke mere razlikujejo, četudi gre v vsakem primeru za napravo z enako primarno funkcijo. Nakup defibrilatorja je zato lahko precej otežen, saj se moramo pametno odločiti – gre za odločitev, ki lahko s seboj prinese znatne stroške, prav tako pa z izbiro ciljamo na vsaj desetletje uporabe, zato si napak pač ne moremo privoščiti.

Sodoben AED defibrilator je napredna naprava, ki bistveno izboljša možnosti učinkovite prve pomoči v primeru srčnega zastoja. Glede na pomembno vlogo je treba izbrati pravo napravo. Je pa veliko odvisno tudi od dejanskih okoliščin, v katerih nameravamo napravo uporabljati, zato univerzalnih priporočil pri izbiri ni mogoče podati.

Predvsem je treba preučiti seznam funkcionalnosti. Sodobni defibrilatorji zmorejo veliko, ne le osnovnih električnih šokov. Pomembno je, da zna naprava sama prepoznati znake srčnega zastoja in le v tem primeru dovoli izvedbo šoka. Tako preprečimo zlorabe ali pa nepotrebne šoke, ki bi lahko celo škodili. Prav tako je ključnega pomena, da je defibrilator enostaven za uporabo. Tovrstne naprave imajo pogosto le dva gumba, enega za vklop, drugega za šok. Dober AED defibrilator pa podaja tudi zvočna navodila v slovenščini.

Razni defibrilatorji imajo seveda še cel kup osnovnih in naprednih funkcionalnosti. Vgrajen je na primer metronom, ki pomaga pri klasičnih postopkih oživljanja, programska oprema spremlja in beleži uporabo, nekateri imajo tudi zaslon z navodili.

Ključnega pomena je tudi uporabnik

V končni fazi AED defibrilator le redko sam po sebi pripomore k uspešnemu posredovanju v primeru srčnega zastoja. Seveda mora biti prisoten vsaj nekdo, ki bo napravo namestil in vključil, a tudi to je le redko dovolj, če se posredovanje ne dopolnjuje s klasičnimi postopki oživljanja. Prav zato so ključnega pomena tudi izobraževanja potencialnih uporabnikov, saj je zelo pomembno, da se defibrilator primerno uporablja in se hkrati dopolni z ustreznimi dodatnimi postopki.