Grelna telesa v različnih sistemih ogrevanja

Veliko dejavnikov odloča o tem, kako zadovoljni bomo z ogrevalnim sistemom. Največ pozornosti običajno namenjamo viru energije, ki že takoj odgovori na mnoga vprašanja, določa pa tudi ceno ogrevanja na dolgi rok. A svoje imajo gotovo povedati tudi grelni elementi. Ti odločajo o tem, kako enostavna bo vgradnja sistema, ključno vlogo pa imajo tudi pri sami uporabi in zadovoljstvu s sistemom na dolgi rok. Ravno z grelnimi elementi imamo namreč največ neposrednega stika, prav tako ti odločajo o mnogih lastnostih ogrevanja.

Radiatorsko ogrevanje

Radiatorji so klasična grelna telesa, ki se še vedno zelo pogosto uporabljajo. Možno jih je uporabljati v kombinaciji z različnimi viri energije, če seveda izberemo prave radiatorje. Tako je lahko radiatorsko ogrevanje recimo toplovodno ali električno, imamo pa tudi plinske radiatorje in radiatorje na olje. Ne glede na vir energije pa imajo radiatorji svoje značilnosti. Načeloma so precej enostavni za vgradnjo in uporabo, hitro se ogrejejo in lahko dosežejo visoko temperaturo. Problem je v tem, da radiatorsko ogrevanje ni posebej učinkovito pri ogrevanju večjih prostorov, saj ni enakomerno – toplota se koncentrira okoli radiatorjev in ne kroži dobro.

Talno gretje

Precej različni so grelni elementi za talno gretje. V tem primeru gre bodisi za cevi bodisi za grelno žico oziroma kabel, odvisno od izvedbe sistema. Spet imamo namreč na voljo električno in toplovodno verzijo, ki postavljata različne zahteve glede same infrastrukture. Talno gretje ima v primerjavi z radiatorskim kar nekaj prednosti, predvsem zagotavlja bolj enakomerno ogrevanje prostora, kar pomeni tudi udobnejši občutek tudi pri nižji temperaturi. Posledično ne porabi toliko energije. Je pa talno gretje načeloma nekoliko zahtevnejše za vgradnjo, zna biti tudi dokaj počasno pri ogrevanju večjih prostorov. Prav tako je možno, da bomo pri upravljanju takšnega sistema nekoliko bolj omejeni, čeprav pride to do izraza le v nekaterih posebnih primerih.