Generalno čiščenje zunanjosti stavbe

Bivalne prostore razmeroma pogosto čistimo in pospravljamo, verjetno to velja tudi za tiste, ki se le neradi lotijo takšnih opravil. Povsem drugače pa skrbimo za zunanjost zgradbe, ki je pogosto kar nekoliko zanemarjena. Nenazadnje je hiša zgrajena prav z namenom, da več deset let kljubuje raznim vremenskim nevšečnostim. A posledice se začnejo hitro kazati in pametno je, da jih redno odpravljamo – če ne drugega za zagotavljanje lepe vizualne podobe fasade in strehe, gotovo pa vplivamo s tem tudi na življenjsko dobo zgradbe.

Pranje fasade in strehe

Najbolj pomembno opravilo pri čiščenju zunanjosti stavbe je verjetno pranje fasade, ki ima tudi najbolj opazen učinek, čiščenje strehe pa je smiselna dopolnitev temu delu. A dober rezultat bo zagotovil le pravi pristop. Zelo verjetno je, da velikega učinka ne bomo dosegli, če se lotimo čiščenja fasade in strehe na lastno pest – gre namreč za nevarno delo, ki poteka na višini in tudi v precej nedostopnih kotičkih. Poleg tega to ni običajno čiščenje, temveč se srečamo s prav posebej trdovratno umazanijo, ki se je skozi dolga leta zažirala v material.

Generalno čiščenje zunanjosti hiše je verjetno bolje prepustiti strokovnjakom. Rezultati bodo v tem primeru bistveno boljši, predvsem pa zagotovljeni. Razmeroma majhni stroški za pranje fasade in strehe so vsekakor dobra investicija v izgled in formo hiše, še posebej če upoštevamo, da se ta opravila tako ali tako izvajajo le enkrat ali dvakrat na vsakih deset let. Poleg tega profesionalno generalno čiščenje okoli hiše pogosto vsebuje še druge koristne storitve, ki jih je vredno izkoristiti.