Ribje olje v prehrani krepi srce in preprečuje nastanek možganske kapi. Poleg tega ribje olje koristi pri diabetesu ter ima številne zdravju koristne učinke. Seznam zdravju koristnih učinkov je dolg, obsežen in individualen. Določenemu človeku koristni učinki uživanja ribjega olja so pri drugem drugače izraženi. Ribje olje v bogatih količinah vsebujejo nekatere vrste rib. To so skuše, tune, losos, sardoni, sardele, slanike, postrvi in bradač.
Gram ribjega olja na sto gramov ribe
Poleg naravnega vira, obstaja tudi ribje olje kot prehranski dodatek ali dopolnilo. Ribje olje v obliki prehranskega dodatka vsebuje tudi manjše količine vitamina E, ki koristi pri preprečevanju krvavenja. Najbolj znana korist ribjega olja je preventivno preprečevanje bolezni srca, ožilja in kapi. To dokazujejo številne strokovne raziskave, poznamo jih predvsem zaradi intenzivnega oglaševanja. Skoraj ne obstaja reklama za ribe ali morsko hrano, ki ne bi omenjala omega tri maščobne kisline, ribje olje, učinkovin za zmanjševanje kapi, srčno žilnih bolezni in razne druge značilnosti. Oglasi na drugi strani molčijo o dejstvu, da ribje olje v prevelikih količinah poveča tveganje za možgansko kap. Zato je potrebno biti z uživanjem previden ter se držati navodil in priporočil strokovnjakov. Predvsem pa je treba znati prisluhniti svojemu telesu na dinamičen način. Človeško telo ima iz dneva v dan različne potrebe, nahaja se v različnih vremenskih in drugih okoliščinah. Zato je na določen dan potreba po ribjem olju, omega tri maščobnih kislinah in drugih vrstah prehrane različna. Velike energijske potrebe pomenijo potrebo po večjih količinah oziroma določeno količino prej in koristneje izrabi, kot v primeru potreb po manjših količinah. Na drugi strani ribje olje ne bo prineslo učinka čez noč, če je bilo predhodno vse povrsti narobe, napačno in pretirano. Za človeško telo je bolje na dolgi rok vzpostavljeno ravnovesje. Kar pomeni ribje olje, ribe, morske sadeže uživati optimalno. Optimalne količine ne pomenijo zgolj ribje olje v določeni merski enoti, ampak tudi v določeni kakovosti.