Drsna vrata v domačem okolju

Doma izbiramo vrata, ki so enostavna za uporabo ter dovolj poceni. Poleg tega imamo v mislih seveda tudi druge kriterije, ki jih ne moremo kar zanemariti, tudi če najdemo kakšna posebej poceni ali enostavna vrata. Tako se včasih tudi doma odločamo za izvedbe, ki v drugih okoljih predstavljajo izredno prepričljive prednosti. To so recimo drsna vrata, ki jih radi uporabljamo tudi v stanovanju.

Notranja drsna vrata

Notranja vrata imajo dokaj enostavno nalogo, v stanovanju omogočajo prehajanje med prostori. Pogosto uporabljamo nihajna vrata, a tudi drsna se lahko prav tako dobro obnesejo, pravzaprav še bolje. Notranja drsna vrata nudijo optimalen izkoristek prostora, saj ne posegajo v uporabno površino prostora, le po dolžini potrebujemo nekaj dodatnih centimetrov. Poleg tega je takšna vrata zelo lahko odpirati in zapirati, tudi če ne gre za avtomatska vrata z električnim pomikom. Tudi z ročnim upravljanjem lahko dosežemo zelo prijetno izkušnjo in spoznamo mnoge prednosti drsnega mehanizma. Notranja drsna vrata uporabljamo v različnih stanovanjskih prostorih, predvsem tam, kjer moramo zagotoviti res nemoten prehod.

Zunanja drsna vrata

Medtem ko imajo notranja drsna vrata običajno precej enostavno nalogo, smo pri zunanjih drsnih vratih praviloma bolj zahtevni. Pogosteje gre za avtomatska vrata, saj želimo omogočiti neoviran prehod z vozilom – s pomočjo samodejnega mehanizma je odpiranje in zapiranje vrat bistveno olajšano, saj ne bo treba izstopati iz vozila. Značilen primer so dvoriščna vrata, ki se s takšnim sistemom izkažejo za izredno uporabna. Za popolno uporabniško izkušnjo lahko poskrbijo še nekateri dodatki, ki pogosto spremljajo avtomatska vrata in odpirajo dodatne možnosti pri upravljanju delovanja. Lahko uporabimo tudi pametni domofon in kamero ter druge naprave za nadzor nad dovozom. 

Med zunanja vrata uvrščamo tudi nekatera druga vrata, ki imajo lahko drsni mehanizem. To so lahko manjša drsna vrata, vrata na terasi ali balkonu, pa še kakšna druga vrata bi lahko omenili.