Akumulator za sončne celice

Sončna elektrarna seveda potrebuje dobre celice, a pri tem ne smemo zapostaviti vloge, ki jo imajo druge komponente sistema. Pogosto so te pravzaprav še bolj odločilne, gotovo pa v končni fazi o zadovoljstvu uporabnika odloča celotna kombinacija. Prav pa je, da se osredotočimo predvsem na tiste komponente, ki imajo na končno izkušnjo največ vpliva. Poleg samih celic je to običajno še akumulator.

Kateri akumulator izbrati za sončne celice? To je pogosto vprašanje, predvsem med tistimi, ki se nočejo odločiti za nakup solarnega kompleta. Komplet že prinaša celotno kombinacijo naprav, ki so med seboj dobro usklajene, tako da lahko pričakujemo odlično delovanje. Seveda pa lahko posamezne komponente kupujemo tudi posebej, kar lahko vodi do različnih težav. Najprej gre omeniti neskladnost naprav med seboj, predvsem so tveganju izpostavljeni tisti, ki želijo v sončni elektrarni uporabiti avtomobilski akumulator. Ravno to je pogosta ideja, kako pri vzpostavitvi takšnega sistema čim več prihraniti. Avtomobilski akumulator je pogosto veliko bolj prikladna rešitev za tiste, ki kupujejo dele posamezno, saj morda akumulator že imajo ali pa ga lahko enostavno dobijo. A v tem primeru sončne celice ne bodo prav dobro delovale, prevzamemo pa še nekatera druga tveganja, ki so lahko celo smrtno nevarna.

Idealen akumulator za sončno elektrarno

Na srečo se ni treba sprijazniti s takšnimi tveganji. Na voljo imamo namreč prilagojene akumulatorje, ki se bodo v sončni elektrarni odlično obnesli. Avtomobilski akumulator ima v takšnem sistemu več pomanjkljivosti, predvsem to, da ni pripravljen na redne cikle polnjenja in praznjenja. Ima elektrode, ki so obdane s kislino, nivoji te pa so dokaj občutljivi. Izpostavljene elektrode so dovzetne za korozijo, zato praznjenje takšnega akumulatorja ni dobro.

Veliko bolje se za sončne celice obnesejo ciklični akumulatorji, ki so narejeni prav za ta namen. Delujejo na drugačen način in omogočajo brezskrbno praznjenje in polnjenje.