Sistem nodt za večjo požarno varnost

Razvoj umetnih stekel je zaradi njihove nizke teže pomembno sooblikoval trende zastekljevanja večjih objektov. Polikarbonat plošče so si kot najbolj značilni predstavnik umetnih stekel vtrle pot do steklenih površin velike večine večjih objektov, ki potrebujejo kar se da veliko naravne svetlobe za dnevno razsvetljevanje notranjosti. Naravna, sončna svetloba je namreč najbolj prijetna za oko in omogoča dobro počutje ter ne kvari oči, za razliko od fluorescentnih žarnic z omejenim naborom valovnih dolžin svetlobe. 

Najbolj prepoznavni načini zastekljevanja objektov s polikarbonat ploščami so prav gotovo svetlobni trakovi. Bistvo svetlobnih trakov je v tem, da so polikarbonat plošče v tem primeru nanizane kontinuirno, po celotni dolžini svetlobne odprtine. Tako se veliko prihrani zaradi manjše skupne dolžine montažnih okvirjev za stekla. Svetlobni trakovi pa ponujajo še dodatno prednost kot protipožarne naprave za odvod dima in toplote.

Na svetlobne trakove vseh vrst se danes že skoraj standardno vgrajuje nodt – sistem za odvod dima in toplote. Ta sistem je sestavljen iz mehanizmov za odpiranje oken in mehanizmov za avtomatsko proženje v primeru požara. Na strateških lokacijah svetlobnega traku (določenih s strani požarnih strokovnjakov, pristojnih za požarno varnost nastalega objekta) se vgradijo odpiralni mehanizmi s tečaji, s čimer se vzpostavijo okenske lopute za odpiranje. Nato pa so svetlobni trakovi potrebni le še namestitve mehanizmov za samo odpiranje loput. 

Ti mehanizmi sistema nodt so lahko mehanski na plinski batni pogon ali pa električni, v največ primerih pa so kar kombinacija obojega. V primeru požara so povezani s centralnim protipožarnim sistemom, ki jih odpre. Če zataji električni sistem, se sprožijo sprožilci v plinskih kartušah, ki s pomočjo batkov v valjih odprejo okno na silo in tako preprečijo zatajitev sistema. Po požaru je potrebno preveriti nodt sistem in zamenjati plinske kartuše. Električni sistem pa je reverzibilen, tako da se lahko s pridom uporablja tudi za vsakodnevno prezračevanje prostorob.